L´Entitat “Centre Parroquial de San José”, es va fundar el setembre de 1939.
Al començament, el Centre Parroquial estava format per vàries seccions autònomes, entre les que destacaven, en primer lloc, la secció d´esports i, dins d´aquesta secció, el bàsquet, que en aquella època ja arrossegava molta afició a la nostra ciutat.

El 25 de juliol de 1942, amb el paviment de terra, es va inaugurar el Camp d´esports, que estava situat al solar existent a la façana lateral del Temple Parroquial de Sant Josep (l’actual Església de Sant Josep). Amb motiu d´aquesta inauguració, es va jugar un partit contra la “S.D. Cañellas”. Alguns dels components d´aquell equip del San José eren: Costa, Olivé, Cornadó, A. Ponsirenas, J. Gol, P. Suñol i Fritz. L’11 d´agost de 1942, la secció de bàsquet va ingressar a la Federació Catalana, formant part de la 3a Categoria Regional.

El 25 d´octubre de 1942, es va celebrar el primer partit oficial del Campionat. Alguns jugadors d´aquell equip eren: A. Ponsirenas (Capità), J. Gol, P. Suñol, Pueyo, Cornadó i Navarro.

Al llarg de les següents temporades, amb l’equip format per Llopez, Suan, Gras, Molina, Compte, Cornadó i Simó, l’equip va quedar campió de la categoria i va pujar a 1a Regional Catalana, màxima categoria en aquella època. Durant vàries temporades ha jugat a la màxima divisió del bàsquet Català però, a vegades, patint per mantenir la categoria.

A la temporada 1960-61, el “C.P. San José” passa a formar part de la “1a Divisió Catalana”. La temporada 1961-62, l´anterior “1a Divisió Catalana” passa a formar part de la “2a División Nacional”, on participen equips de tota Espanya.

La temporada 1963-64, el “C.P. San José”, seguint amb la seva intenció de pujar a “1a Nacional”, va arribar un altre cop a les Semifinals del Campionat, que aquesta vegada es van jugar a Lleida. Va guanyar, amb una històrica cistella de Brunet, just abans de sonar el xiulet final del partit, quan perdien d´un punt. Vuit dies després, es va celebrar la Final del Campionat a Reus i el “C.P. San José” es va proclamar Campió de la Categoria. L´equip que va conseguir aquest fet històric el formaven: Hiram, Ruiz, Joan Munells, Josep Brunet, Vicente San Juan, Abel Fecial, Hilari Gambau, Jaume Arqué, Enric Massip, i Pere Renon. Però aquell any no hi havia ascens directe i per pujar de categoria es va haver de jugar un torneig al Palau dels Esports de Barcelona, en el que van participar els equips: Mataró, Barcelona, Pineda, Canoe de Madrid, C.N. Sevilla i San José. Hi havia dues places d´ascens i les van aconseguir els equips de Mataró i Canoe de Madrid.

Finalment, a la temporada 1967-68, el San José queda Campió de 2a Divisió Nacional, guanyant novament el Trofeu “Gonzalo Aguirre” i aconseguint el tant desitjat ascens a la Lliga Nacional de 1a Divisió. Aquella plantilla la composaven: Gombáu, J.Mª Sunyol, Corbetó, Canal, Clúa, Badet, Arenas, Baturore, Estapé, Vaquer i Valbuena, l´entrenador era Brunet. La primera Fase d´aquell ascens es va jugar a Badalona, on el San José- Irpen va derrotar als seus rivals amb claretat. La Fase Final era una lligueta a doble partit amb els següents equips: Canoe de Madrid, Bosco de La Corunya, Pineda, San José-Irpen, Manresa i Mataró.

 La temporada 1968-69, el San José debuta a 1a Divisió Nacional, però no tenia pavelló cobert i va haver de compartir el pavelló municipal de Badalona amb el Joventut. A nivell esportiu, va ser una bona temporada, malgrat que va acabar en 9a posició i va jugar la promoció de descens. La va guanyar contra el “U.D.R. Pineda”, a doble partit, amb un resultat global de 132-135. Al mes d´Agost de 1969 es van començar les obres de construcció del Pavelló Esportiu.

La temporada 1969-70, el 17 de Gener de 1970, es va inaugurar la pista de fusta del nou Pavelló, amb el partit contra el “C.D. Molforts”, corresponent a la Lliga Nacional. Però les obres del nou Pavelló no es van acabar fins al mes de Març de 1970. El 19 de Març de 1970, festa patronal de l´entitat, es va beneïr solemnement el nou Pavelló Esportiu amb un aforament de 1800 persones, entre assegudes i dretes. Va ser durant aquesta temporada quan es va emetre per primera vegada per televisió i des d’el Pavelló en directe.Va ser un partit entre el San José i el “Club Picadero-Damm”. En aquesta temporada, el San José aconsegueix classificar-se en 7a posició.

La temporada 1973-74, la plantilla del “C.P. San José-Irpen” es queda sense el patrocini comercial de “Irpen” i ha de renunciar a la 1a Categoria Provincial. En aquest any també es va produïr una renovació de la Junta Directiva.

La temporada 1974-75, concretament al Novembre de 1974, es decideix crear una Escola de Bàsquet, que és la primera Escola de Bàsquet de Badalona, amb una inscripció inicial de 150 alumnes, arriben a tenir més endavant fins a 250 alumnes. Va ser tot un èxit.

La temporada 1975-76, s´aconsegueix d´una forma clara l´ascens a 1a Categoria Regional un altre cop. A l’Escola de bàsquet s’ha de limitar la inscripció degut al gran èxit que té.

Temporada 1976-77: aquesta temporada va significar un altre èxit per al San José, doncs es va aconseguir novament l´ascens a 3a Divisió Nacional, obtenint el Campionat de Catalunya.

La temporada 1977-78, l´Escola de bàsquet va començar a donar els seus fruits, i alguns dels seus equips de Minibàsquet arriben a les Finals provincials. L´equip Senior, al finalitzar la temporada, va aconseguir l´ascens a 2a Nacional, i aquesta vegada sense cap patrocini comercial.

Al finalitzar la temporada 1980-81, el San José va quedar campió de 3a Divisió i van ascendir a 2a Divisió Nacional. L´èxit de l´Escola de Bàsquet seguia pujant, i ja contava amb 300 alumnes. Les categories inferiors, van aconseguir el Subcampionat de Catalunya, i la participació a les Fases Finals del Campionat d´Espanya, celebrat en Alcàsser (València), i a La Corunya, obtenint la 4a posició. A la temporada 1981-82, els Infantils van aconseguir també arribar a Fases del Campionat d´Espanya i, després de superar la 1a Fase a Castelló, a la 2a Fase jugada a Santander, van quedar en cinquena posició. L´equip Senior va aconseguir de nou l’ascens de categoria a 2a Divisió Nacional.

Temporada 1982-83, el San José va aconseguir quedar en la quarta posició de la 2a Divisió Nacional i, aquesta vegada, sense patrocini econòmic. Aquesta temporada el San José inscriu un total de 10 equips en competicions oficials: Sènior, Júnior, Juvenil “A”, Juvenil “B” (actuals equips Cadets), Infantil “B”, Infantil “C”, Mini “A”, Mini “B”, i Pre-Mini. Això demostra l´èxit del bàsquet de formació que realitzava el San José. A part d´aquests equips, l´escola comptava amb 200 alumnes. Alguns jugadors destacats que van sortir del nostre club son: Joan Canals, Jordi Salamé, Ramón Barrera, Miquel Gras… Alguns d´ells, fins i tot, han arribat a ser internacionals.

L’any 1983, el club comença a dir-se oficialment “C. B. Sant Josep – Badalona”.

La temporada 1984-85, èxits dels equips de base. l´equip Juvenil “B”, entrenat per Jordi Martí i Miquel A. Forniés, va fer una gran temporada. Va quedar 3r al Campionat de Catalunya Preferent. Als “play-offs” de classificació, va perdre l´eliminatòria amb el “Cacaolat” i va quedar Sots-campió. Això li va donar dret a participar al Campionat d´Espanya, on va aconseguir la 6a posició. El Juvenil “B”, entrenat per Trifón Poch, va quedar 2n al Campionat de Catalunya. L´infantil “A”, entrenat per Quim Padrós i Josep Mª Izquierdo, no va fer una bona temporada, però va mantenir la categoria.

Durant la temporada 1985-86, els equips inscrits a les competicions oficials de la Federació Catalana (uns a Preferent, i d´altres a Promoció i Esport Escolar de Badalona), van ser els següents: Sènior, Júnior, Juvenil “A”, Juvenil ”B”, Infantil “A”, Infantil “B”, Pre-Infantil, Mini “A”, Mini “B”, Mini “C” i Benjamí. L´equip Sènior va jugar al grup C de la 2a Divisió Nacional i va quedar en 7è lloc. L´equip Júnior va jugar el Campionat Preferent de la Federació Catalana i, després de jugar els “play-offs”, es va classificar en 7è lloc. Durant la Setmana Santa va participar en un torneig organitzat pel Badalonès i el va guanyar. Els entrenadors d´aquest equip van ser Pedro Martínez i Trifón Poch. El Juvenil “A”, entrenat per Trifón Poch, va quedar campió d´Espanya. Els “play-offs” del Campionat els va organitzar el Sant Josep i el Juvenil “A” va jugar la final amb l´Estudiantes, guanyant els de casa. També va participar al torneig que es va disputar a la ciutat francesa de Cholet. Van ser derrotats a semifinals pel Berloni de Torí, i va quedar en 3r lloc, després de vèncer a l’Estrella Roja de Belgrad.

El Juvenil “B” va jugar a Preferent “B” i va quedar Campió de Catalunya. L´Infantil “A”, entrenat per Pedro Martínez i Francisco J. Jiménez, amb la colaboració de Ferrán Anguera, va guanyar tots els partits de la 1a Fase de Copa Catalana. Va arribar a Fases, però va ser eliminat a Semifinals. Els Pre-Infantils, entrenats per Josep R. Sol, es van classificar 3rs al Campionat Català. El Mini”A” va jugar a Categoria Preferent i va quedar sotscampió, arribant a les Fases per aconseguir el títol. Però va ser eliminat a quarts de final. Va participar en tornejos com el “Molinet” i els organitzats pel “C. B. Mollet”, “L. S. Barcelona” i “C. B. Mataró”. No en va guanyar cap, però van realitzar un gran paper. El Mini “B”, format per nois nascuts al 74, va quedar en 6è lloc de la Categoria Preferent de la Competició de Badalona. El Mini “C”, format per nois de l´escola que mai havien jugat a competició oficial, també va fer un gran paper. L´equip Benjamí, entrenat per Gerard Solà i format per nois del 75 que era la primera vegada que competien en equip, van quedar campions del seu grup, perdent només un partit. El director de l´Escola de bàsquet, va ser el jugador de l´equip Senior, Joaquim Forteza, i el van ajudar: Ferran Anguera, Eduard Sabater, Joan Barriga i Gerard Solà.

Primer equip del Club – 1942

Portada Eco Badalonés

Pavelló inaugurat el 1970